Обяснение защо младите мъже не обичат да ядат плодове и зеленчуци намериха учени от Университета в Източна Англия. Резултатите от проучването им са публикувани в списание Nutrients.

Според научните препоръки са необходими поне пет порции плодове и зеленчуци на ден, за да се поддържа добро здраве. Предишни проучвания обаче показват, че близо половината от мъжете в Англия ядат по-малко от три порции от тези здравословни храни на ден, като най-зле е сред младите мъже на възраст между 18 и 24 години. Това е много тревожно, защото мъжете са по-податливи от жените към сериозни здравословни проблеми в по-напреднала възраст, ​​казва ръководителят на екипа Стефани Хауърд Уилшър.

За да разберат мотивацията на младите хора, Уилшър и екипът й поканили група от 34 млади мъже на възраст 18-24 години с нормално телесно тегло. Четири дни участниците водели дневници, записвайки всичко, което ядат. Това ни позволи да разделим младите хора на две подгрупи - тези, които редовно ядат повече от четири порции плодове и зеленчуци на ден, и другите, които ядат по-малко от три порции дневно (тази подгрупа се оказала най-голямата). След това били проведени дискусии с всички участници, което дало възможност да се разберат техните представи за здраве, хранене и физическа активност, обяснява Уилшър.

Както се оказа, повечето млади мъже никога не са чували, че за добро здраве трябва да ядат пет порции плодове и зеленчуци дневно, както и за риска от хронични заболявания, свързани с недостатъчната консумация на тези продукти, споделя ученият.

Участниците от втората най-голяма подгрупа обаче рядко ядели тези храни, защото, например, не харесвали вкуса им или защото зеленчуците и плодовете не им се стрували хранителни. Някои млади хора просто не обичат да опитват нещо ново или не им харесва и не знаят как да готвят, затова предпочитат да ядат познатата, евтина и готова за консумация храна. А зеленчуците и плодовете се възприемат като нещо скъпо, отнемащо време за приготвяне и като цяло ненужно да се яде, коментира Уилшър.

Освен това за повечето млади мъже, които не обичат зеленчуци и плодове, доброто здраве в бъдеще изобщо не е приоритет. Те се надяват, че винаги ще бъдат здрави и силни, въпреки че близките им роднини страдат от хронични заболявания. Младите не мислят твърде много за бъдещето, живеят днес и са много по-притеснени от това как да изграждат мускули и да придобият привлекателен външен вид, отколкото от проблемите с правилното хранене, са изводите на Уилшър и колегите й.