Спортуването потиска биологичното стареене – при физически активните хора по-бавно се съкращават окончанията на хромозомите. Това показали резултатите от изследване, проведено от екипа на проф. Лари Тъкър от Университета Бригъм Йънг, публикувани в Preventive Medicine.

Учените анализирали данни за дължината на теломерите и нивото на физическа активност при 6000 души. Теломерите са окончанията на хромозомите, които се съкращават при всяко деление на клетката, затова ги разглеждат и като биомаркер на стареенето – колкото повече остаряваме, толкова по-къси стават теломерите.

Оказало се, че при хората, които дълги години водят много активен начин на живот, теломерите са много по-дълги, отколкото при физически неактивните им връстници. Разликата е приблизително 140 базови двойки от ДНК.

Резултатите показали, че редовните интензивни занимания със спорт дотолкова затормозяват стареенето на клетъчно ниво, че дават на такива хора преимуществото от девет допълнителни години в повече от тези, които водят заседнал начин на живот и седем години в повече в сравнение с умерено спортуващите. Под висока физическа активност Тъкър разбира 30 минути бягане дневно за жените и 40 минути бягане за мъжете пет пъти седмично.

Ако искате наистина да забавите биологичното си стареене, няма да минете само с леки тренировки, отбелязва авторът на изследването. Ще ви се наложи да го правите редовно и с напрягане на всички сили, твърди той.

Защо силното физическо натоварване предпазва теломерите от съкращаване, засега не е ясно. Тъкър предполага, че натоварването защитава клетките от възпаления и оксидативен стрес – два фактора, които влияят негативно на дължината на теломерите.