Романтичните целувки не са свойствени на повече от половината култури в света, установили американски учени от университета в Невада, чието изследване е публикувано в списание American Anthropologist. Само 46% от жителите на Земята изразяват своето сексуално желание чрез целувка по устата.

Авторите проучили свързаните със сексуалното поведение обичаи на 168 култури по света. Оказало се, че в повечето от тях не е прието двойките да се целуват, а в някои примитивни съобщества такова поведение дори се приема за отблъскващо. Това заставило изследователите да предположат, че нашите прадеди също не са прибягвали към целувките, когато искали да изразят сексуалните си предпочитания.

В Северна Америка например романтичната целувка отсъства в 45% от общностите, в Централна Америка – при 100%, в Южна Америка – при 81%, в Европа – при 30%, в Африка – при 87%, в Азия – 27% на изучените традиционни култури. Единственият регион, в който при всички култури е прието да се целуват, е Близкият Изток.

Нито един етнограф, работещ в африканските страни на юг от Сахара, в Нова Гвинея или в басейна на Амазонка, нито веднъж не е видял местни жители да се целуват в устата, отбелязват изследователите. В същото време целувката е сравнително обидно явление за живеещите на териториите в непосредствена близост до Северния Ледовит океан.

Учените установили още, че съществува пряка зависимост между присъствието на романтична целувка в сексуалното поведение и степента на разслоение в обществото – колкото по-сложно е общественото устройство, толкова по-големи са шансовете населението да обича целувките. Причините, лежащи в основата на такава връзка засега не са изяснени.

Получените данни опровергават битуващата представа в западните цивилизации за това, че романтичната целувка е неотменна част от човешкото поведение, коментира пред ВВС Уйлям Янковак, ръководител на изследователския екип. Обичаят да се целуват може да се разглежда като продукт на западната цивилизация, предаван от поколение на поколение, смята той.