Само няколко грама черен шоколад дневно са достатъчно, за да смъкнат кръвното, доказаха португалски учени от Политехническия институт в Коимбра, според които положителният ефект се забелязва само месец след използването.

Идеалният вариант обаче е, шоколадът да съдържа 90% какао, съобщава The Daily Mail. Тайната е в това, че такъв шоколад е наситен с флавоноли, които са мощни антиоксиданти.

Ефектът от шоколада бил проверен върху 30 здрави доброволци на възраст между 18 и 27 години. В продължение на месец те трябвало да изяждат по 20 грама шоколад дневно.

Половината доброволци ядели шоколад с 55% какао, а останалите – шоколад с 90% какао. А учените фиксирали честотата на сърцебиене, еластичността на кръвоносните съдове и пулса на доброволците преди експеримента и два дни след приключването му.

Резултатите показали, че при всички доброволци показателите на кръвното налягане се подобрили значително. Най-много спечелили обаче, доброволците от втората група.

При тези, които яли шоколад с високо съдържание на какао систоличното кръвно налягане се понижило с 3,5 милиметра от живачния стълб, а в другата група – с 2,4 милиметра. Диастоличното кръвно налягане се понижило съответно с 2,3 и 1,7 милиметра. Групата, употребяваща шоколад с високо съдържание на какао, имала и по-здравословни показатели на честотата на сърцебиене.