Затопля се и все по-често ще посягаме към бутилката с бира. Това трябва ли да ни притеснява? В никакъв случай, успокояват учените. И сочат три от най-сериозните ефекти от охлаждащата напитка.

Бирата помага да отслабнем. Лекарите анализирали данни за 1249 мъже и жени над 57 години. Тези, които редовно пиели умерени количества бира, тежали по-малко и не били предразположени към развитие на метаболитен синдром в степен, каквато останалите. Те не били заплашени и от захарен диабет или хипертония, а мазнините по талията и корема им били много по-малко.

Бирата съдържа фолиева киселина, ценни витамини, желязо и калций, установили испански учени. А всеки от тези елементи оказва защитно действие на сърдечно-съдовата система. Затова и учените препоръчват чаша бира на ден.

Бирата е полезна за костите. The Daily Mail съобщава за британско изследване, което доказало, че бирата е полезна за костите, тъй като намалява загубата на костна маса. Тя съдържа и силиций – минерал, който играе важна роля за формирането на костите. Халба бира съдържа 8 мг силиций, който е еквивалент на препоръчваната дневна доза от елемента.

Бирата не е причина за появата на така нареченото бирено коремче. През 2009 година шведски учени от университета в Гьотеборг установили, че няма реална връзка между пиенето на бира и размера на талията. Те измерили теглото и размера на талията на над 20 хиляди души и после ги помолили да отговорят на въпроса дали пият бира. Резултатите показали че няма връзка между пиенето на бира и нарастване размера на талията.