В днешното динамично ежедневие все по-често нашите пациенти, диагностицирани с определени очни заболявания, са изправени пред  необходимостта да предприемат пътуване по въздух. Това логично предизвиква въпроси за възможните усложнения, особено ако става дума за полет непосредствено след операция на очите.

В кои случаи е опасно да се предприема летене със самолет? Вижте какво съветваме пациентите в очна клиника „ДЕН”.

След операция за катаракта. Летенето след операция за катаракта или вътрешно перде е позволено. Дори по-сложните случаи могат да предприемат подобен тип пътуване. Изключение правят само тези, при които е бил поставен въздух в окото като част от операцията. Важно е след такава процедура да не се пропускат контролните прегледи.

След операция за глаукома. Без значение дали е направена периферна иридотомия, лазерна трабекулопластика, трабекулектомия, поставяне на имплант или друга процедура за улесняване на вътреочната циркулация, промяната на атмосферното налягане по време на полет не е проблем.  

След кератопластика (трансплантация на роговица). Понякога като част от операцията в предната камера на окото се инжектира въздушен мехур. При такива случаи летенето е опасно и противопоказно. Затова ако пътуването е наложително, задължително се консултирайте с лекуващия ви офталмолог.

При диагностицирано разкъсване на ретината. Обикновено летенето не влошава разкъсванията на ретината или периферните ретинални дегенерации. Въпреки това,  тези състояния могат да доведат до отлепване на ретината, което е спешно състояние и налага лечение в бърз порядък. Препоръчваме ви да говорите с лекаря си, особено ако ви предстои пътешествие до екзотична дестинация далеч от медицинска помощ. Очният ви лекар ще препоръча укрепване на ретината с лазер, като в по-голямата част от случаите може да летите след подобна процедура.

След операция на ретината. Ако ви е извършена подобна операция, препоръчваме да летите само след разрешение от лекуващия лекар. Лечението на отлепена ретина често изисква инжектирането на газ. Газовият мехур може опасно да увеличи обема си при промяна в налягането. Това застрашава зрението.  При операциите с приложение на силикон няма особени противопоказания .

След друга очна операция. Безопасно е да се лети след повечето операции, засягащи външните части на окото като ексцизия на халацион (ечемик) или друга операция на клепачите, операция на птеригиум (външно перде) и др.

След разширяване на зениците. Пътуването със самолет в този случай също е безопасно. Препоръчваме ви обаче, да носите слънчевите си очила, тъй като ще бъдете по-чувствителни към силна светлина.

При отлепено стъкловидно тяло. И в този случай летенето е безопасно. Но въпреки, че полетът няма да влоши състоянието, ако забелязвате светкавици, зрението ви рязко намалее или мътнините пред очите ви се увеличат бързо за кратък период от време, говорете с очния си лекар. Той вероятно ще разшири зениците ви, за да огледа ретината за евентуално разкъсване или отлепване.

Дори и да нямате проблеми с очите,  сухият, рециркулиращ въздух в самолета може да ви причини дискомфорт по време на полет. Затова нашата препоръка за комфортно пътуване е да носите със себе си изкуствени сълзи, които ще ви помогнат в случай, че изпитате парене или дразнене в очите.