Хъркането може да бъде разрушител на семейните отношения, така че трябва да се вземе сериозно. Има определени препоръки за намаляване на тежестта на хъркането.

Първо трябва да решите какво причинява хъркането като цяло. Възможно е човек да започне да хърка вследствие препиване, тъй като алкохолът отслабва мускулите на гърлото. Съществуват и определени анатомични особености на устната кухина, които засилват хъркането. В този случай лекарят може да даде съвет или дори да извърши проста хирургическа операция. Много хора хъркат само в определено положение, например на гърба си. В този случай могат да бъдат полезни специални устройства, които пречат на съня в тази конкретна позиция и подсъзнателно насърчават човек да се преобърне на една или друга страна.

Поддържайте тялото си хидратирано, тъй като липсата на течност или дехидратация увеличава риска от хъркане. Изследователите са установили, че жените, които пият 11 чаши вода дневно, хъркат по-рядко. За мъжете това количество е 16 чаши. Естествено, ако имате запушен нос и това се случва хронично, тогава вероятността от хъркане е максимална. За да се избегне тази ситуация, е необходимо да почистите носа си. Това може да се направи със специални деконгестанти или с горещ душ. В аптеките продават и специални лентички за носа, които също го освобождават от секрети.

Има дългосрочни стратегии за справяне с хъркането, като загуба на тегло. Големите телесни обеми увеличават вероятността от хъркане. Практикувайте специални упражнения, които укрепват мускулите на гърлото. Те включват пеене, ритмични движения на челюстите, преброяване на броя на зъбите с езика и някои други.

Използвайте овлажнители, тъй като повишената сухота в помещението също може да предизвика хъркане.