Пролетта за велосипедистите е дългоочакваната подкана да извадят колелото от мазето. За туристите – възможност да нарамят раниците и да тръгнат по раззеленените пътеки. За любителите на екстремните преживявания – всекидневни срещи с приятели край пързалката за скейборд.
И тези любими занимания може да практикувате чак до падането на първия сняг...
Самоче пролетта може да ви предложи нещо в повече. Спорт, който не само подхожда за сезона, но и ще обедини цялото ви семейство.
Кой от всички да изберете – преценете сами.

Бягане

Ако през цялата зима сте отработвали задачи на треньора си на бягащата пътека, време е да излезете на улицата!
Пътеките сред раззеленения парк и приятните ритми на любимите  мелодии са отличен начин да смените спортната зала с природата.
Ако голяма част от времето през зимните месеци сте прекарали в летаргия и замечтано очакване на по-топлите дни, кормувайки между работата и дома си, то времето да излезете навън от автомобила си настъпи. Обувайте маратонките и тръгвайте навън!
Време е да побегнете от зимното всекидневие. Не за да се спасите от инфаркта и депресията, а да се насочите към здравето, красотата и свежестта, съветват психолозите.

Скандинавско ходене

Твърде е възможно бягането да няма с какво да ви спечели. Тогава опитайте скандинавската практика – ходене с тояжки. Използването им позволява да задействате ефективно всички мускули – както от горната, така и от долната половина на тялото.
За разлика от бягането, този универсален вид фитнес намалява натоварването както на гръбначния стълб и ставите на краката, така и на сърдечно-съдовата система.
Скандинавското ходене е подходящо за рехабилитация след продължително боледуване, както и за подготовка към по-сериозни натоварвания.
 
Тенис на маса

Избършете прахта от ракетите, с които сте спечелили състезанието в ученическите си години. Спомнете си колко добре сте се чувствали всяка победа над съперника!
А може вече и да сте си спомнили, гледайки младите хора, наобиколили играчите около тенис масите в парка?
Прекрачете прага на собствената си нерешителност и застанете до тях.
Играта на тенис ще ви помогне да тренирате координацията и ловкостта си. Тя е превъзходен начин за кратко време да изключите работните си проблеми и ги замените с физически упражнения.

Ролери?

Кой е казал, че те са привилегия само на децата?
Това, че децата овладяват техниката на пързаляне по-бързо от родителите си, не е причина да се дистанцирате от тях. Напротив!
Приобщаването на цялото семейство към този динамичен начин за отмора е чудесна идея. Просто трябва да знаете добре комплекса за качествена защита при падане, защото то е почни неизбежно за новаците.
А най-добре е да изберете ролери и да започнете пързалянето под ръководството на инструктор. И едва след като добиете достатъчно навици и увереност, да се спускате сами до децата си.

Бадминтон

Още по-подходяща форма на активно забавление със семейството е бадминтонът. В парка, в планината, че дори и в глухата улица, той може да е неповторим начин за отпускане в почивния ден.
Още повече, че от медицинска гледна точка бадминтонът уравновесява разбунтувалата се нервна система, намалява проявленията на вегетативно-съдова дистония, натоварва равномерно всички мускули и помага да станете по-издръжливи.
И нещо любопитно! Играта на бадминтон била включвана в системата за подготовка на разузнавачи. Защо ли? Защото увеличава до голяма степен скоростта на реакциите.

Бокинг

Изобретението на германеца Александър Бок „прегърнаха” най-напред тийнейджърите. Лека-полека то обаче започна да печели все по-широк кръг привърженици.
Какво по-екстремно и за душата, и за тялото да скачаш с 30-сантиметрови джъмпери на височина до 2 метра и дължина 3 метра и да бягаш със скорост от 30 километра в час!
И дори да не се впускате в акробатичните трикове на професионалните джъмпери, това си е преживяване, което моментално ще ви извади от летаргията!
Все още сте предубедени? Не се бойте! Джъмперите никак не са трудни за усвояване, въпреки че са достатъчно екстремен спорт. Най-важното за него е да имате добра защитна екипировка и професионален треньор, който да ви даде първите инструкции.