Настъпва сезонът, когато зеленината навън започва да отстъпва място на есенните багри. А те – с цялото си многоцветно великолепие, също са мимолетни.
Тогава обръщаме поглед към дома си. В хола, в спалнята, в работния кабинет – очите се радват винаги, когато видят зелена живинка.
Но не само красотата е тази, която ни кара да засаждаме стайни цветя. За щастие декоративните растения умеят и друго – те въздействат на микроклимата, пречистват въздуха от прах и токсини, унищожават болестотворните бактерии и вирусите, успокояват нервите, повишават тонуса, подобряват настроението и дори укрепват имунитета.
Много от известните стайни растения притежават противомикробно действие, те са полезни при заболявания на дихателните пътища, на сърдечно-съдовата система, успокояват или – напротив, стимулират нервната система.
При повишена възбудимост например е добре да държите в стаята си мушкато. То съдържа вещества, които унищожават вирусите и бактериите, гонят безсънието, лекуват неврозата, а през мрачните зимни дни защитават от стрес и депресии, смъкват умората и повдигат настроението. Неговият аромат подобрява съня и смъква кръвното.
Въздуха освежават също и ароматите на лимон, портокал, градински теменужки, рози, мента и лайка, които подобряват настроението, работоспособността и общото състояние.

Повечето растения създават приятна атмосфера в помещенията, но това не значи, че може да ги развъждате до безкрай. Задръстването на жилищното пространство с растения, дори и да са от най-полезните, може и да влоши самочувствието.
Растенията, които помагат да облекчите болката например, могат да предизвикат нейното обостряне, както и да провокират алергия, хрема, главоболие, фотофобия, обриви, пристъпи на бронхиална астма и други. Ако в жилището или офиса цветята на первазите са много високи и заемат голяма част от прозореца, това не носи нищо добро – атмосферата в помещението ще е нездрава и напрегната.
Ментата не е стайно растение. Ако обаче отглеждате мента на перваза на прозореца, тя ще ви помогне да смъквате умората и раздразнението, да се съсредоточите по време на умствено натоварване. Особено полезно е това растение за работещите на компютър. Свежият и ободряващ аромат на мента успокоява, отстранява агресията, намалява главоболието, стимулира апетита и храносмилането, а листата й се използват и като кулинарна подправка.
Лимонът, отглеждан до прозореца, е полезен не само заради вкусните плодове. Листата на дръвчето отделят десетки летливи вещества, които повишават настроението ни и пречат на размножаването на микробите. Ако на масата в стаята сложите разрязан лимон, дори и много умореният човек ще почувства прилив на сили. А тези, които са пробвали домашни лимони знаят, че те са несравними с плодовете, които купуваме в магазина. Домашният плод е наситен с ярко изразен вкус и аромат.
Японските медици твърдят, че ароматът на лимона дори подобрява зрението и препоръчват да отглеждаме дръвчета в помещенията, където се работи с компютър.

Днес се предлагат много различни услуги по устройство на интериора, като фитодизайна например. Специалистите правят композиции от стайни цветя, подбирайки растения, които сполучливо съчетават красотата и лечебното действие. Ако пък не искате да се предоверите на специалист, може сами да изучите свойствата на растенията и да оформите дома си не само красиво, но и с полза за здравето.
Композицията от ароматна мащерка, маточина и лавандула например;
Или чубрицата, чиито фитонциди влияят дори на туберкулозната пръчица и бергамотът – красиво градинско цвете, напомнящо по аромат на ментата или мелисата, коитооказват успокояващо въздействие.
С помощта на хвойната навремето са се защитавали от зли духове, като опушвали с нея помещенията и домашните животни. Но работата е не в магическите, а в бактерицидните свойства на хвойната – тя унищожава активно всички стрептококи и други болестотворни микроби. В дома си може да посадите декоративен хвойнов храст – например китайски, само че трябва да помните, че хвойната не обича високата температура и сухия въздух – мястото й трябва да е влажно и прохладно.
При склонност към заболявания на дихателните пътища е добре да държите в помещението си розмарин. Той е топлолюбиво растение с изразен аромат, напомнящ на камфора. Неговите фитонициди оказват смекчаващо и противокашлично действие.

Във въздуха на много помещения, особено през зимата, се натрупват патогенни микроорганизми, отделяни при дишането, говоренето, кашлянето и кихането. Това не са непременно грипни вируси или други ОРВИ – те може да са и гъбички, пръчковидни спороносни бактерии, стафилококи и стрептококи, и още много възбудители на опасни заболявания. Пречистването на въздуха от всички тях може да стане например с помощта на хлорофитумите в съчетание с алое, лечебните свойства на което са отдавна известни на хората. Алоето освен това, неутрализира токсините, отделяни от синтетичните покрития на пода и мебелите, което особено активно прави през нощта. Ето защо е добре да го поставите в спалнята.
Здравецът има успокояващо въздействие и също отлично се справя с патогенните микроби. Противовирусни и противомикробни действия имат и евкалиптът, и миртата. Съчетани в композиция, те понижават количеството болестотворните компоненти във въздуха почти наполовина, спомагат за отпускането на гладката мускулатура на бронхите и отстраняват спазмите, заради което са много полезни за астматиците.

Много са стайните растения, които отлично пречистват въздуха от токсини – за градските жители те са просто незаменими.
Драцената е една от тях. Тя не само овлажнява въздуха, но и неутрализира много химични „добавки”, като формалдехид, бензол, етилбензол, толуол. Същото въздействие има и бръшлянът, който освен това унищожава и гъбичките, и бактериите, и оказва противовъзпалително действие.
Фикусът, освен изброените вещества дотук, поглъща и амоняка, подобрява енергийно атмосферата в дома и стимулира активността на обитателите, като смъква вътрешното напрежение и придава увереност на всеки.
Филодендроните също пречистват много добре въздуха – те могат да поглъщат над 70% от формалдехидите, но за шампион в това отношение е призната зелената лилия. Няколко стръка от нея, отглеждани в помещението, могат за денонощие да намалят количеството токсини във въздуха с 80%, а ако добавите в саксията с цветето и активен въглен, въздухът в помещението ще бъде пречистен напълно от вредни примеси.
Въздухът се обеззаразява от спатифилума, папратът също е наричан „въздушен филтър” – той не само неутрализира токсините, но и унищожава много микроби, предаващи се по въздушно-капков път. Затова в помещението, където растат, се диша много по-леко.
Хризантемите, освен че са красиви, помагат за запазване на равновесието, успокояват нервната система и дори могат да подобрят дейността на бъбреците. Много видове палми не само украсяват интериора, но и активно преработват въглеродния двуокис в кислород, при това обогатявайки въздуха в помещенията с полезни фитонциди – листата на палмите съдържат много етерични масла.

За съжаление всички изброени полезни
 стайни растения могат да бъдат и вредни. Това е така, защото много от тях са токсични, а някои дори и смъртоносно отровни.
Те пречистват въздуха и ароматът им е полезен за здравето. Но контактът с листата, стеблата, сока и влакънцата, може да предизвика алергия и увреждане на кожата, а попадането на части от растенията в устата и в стомаха – тежки отравяния.
Това е особено опасно за малките деца и животните. И ако не сте сигурни, че достъпът към тях е ограничен, по-добре не ги дръжте в дома си.
Дори и да няма опасност от отравяне, когато се грижите за растенията, слагайте ръкавици и след това непременно мийте ръцете си със сапун. Тези предпазни мерки ще ви позволят да се ползвате от ценните и уникални свойства на стайните цветя без излишно притеснение.