Връзка между употребата на подсладени напитки и стареенето на клетките открили учени от Калифорнийския университет в Сан-Франциско.

Резултатите от изследването им показали, че при пиенето на такива лекарства теломерите – защитаващи от срастване крайните части на хромозомите, се скъсяват с всяко деление на клетките – били по-къси при хората, които редовно пиели големи количества сладки газирани напитки.

Учените проучили влиянието на подсладените напитки върху различни аспекти от клетъчното стареене при над 5 хиляди души на възраст между 20 и 65 години, които не страдали от диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Накрая установили, че всекидневната употреба на 2-3 чаши сладко газирано питие е свързана с ускореното съкращаване на теломерите и с допълнително увеличение на биологичната възраст с 4,6 години. Такъв ефект е сравним с пушенето, а обратният ефект за удължаване на теломерите съответства на действието върху организма на физическата активност.

В изследването си успяхме да изясним, че употребата на подсладени напитки е свързана с ускореното съкращаване дължината на теломерите, отбелязва ръководителят на екипа Синди Ланг. Тези резултати дават нова информация за въздействието на сладките газирани напитки върху човешкия организъм, като например ролята им за развитие на метаболитния синдром, затлъстяването, захарния диабет от втори тип и сърдечно-съдовите заболявания.