Подмладиха за първи път човешкото тяло с 2,5 години

Изследователи от Калифорнийския университет в САЩ, случайно използващи три лекарства годишно, успяха да "превъртят стрелките" на биологичния часовник на човека с 2,5 години.

Биологичната възраст се определя от епигенетичните часовници - набор от ДНК маркери, които се променят с остаряването. Те показват функционалното състояние на тялото и могат или да изпреварят реалната, календарната възраст, или да изостават от нея.

Биомаркерите на стареенето бяха открити преди половин век. От тогава насам учените се опитват да разберат как да спрат биологичния часовник така, че човек да остане по-дълго млад.

Експериментът, ръководен от имунолога Грегъри Фахи, който се провел в Медицински център Станфорд, имал и друга цел - да се тества безопасността на инжекциите на растежен хормон за възстановяване на тъканта на гръдната кост (тимус) при хората.

Какво е тимусът

Този малък орган е разположен в горната част на гърдите. Той произвежда имунни клетки Т-лимфоцити. Но с възрастта тази жлеза се свива по размер и има отлагане на мастна тъкан.

Някои експерименти, основно върху животни, показали, че хормонът на растежа помага за възстановяване на тимусната жлеза, но в същото време води до развитие на захарен диабет.

В проучването на американските учени участвали девет мъже на възраст между 51 и 65 години, които са правили редовни кръвни изследвания през годината и преминали през ЯМР в началото и в края на изследването.

Заедно със соматотропиновите инжекции на участниците в експеримента били предписани две добре известни антидиабетни лекарства, Прастерон и Метформин.

В резултат на експеримента кръвната картина се подобрила при всичките девет участници и при седем от тях реално се извършила регенерация на тъканите на тимусната жлеза.

След това разработчикът на един от най-точните методи за измерване на биологичната възраст Стив Хорват провел собствено проучване. Той открил, че биологичната възраст на всички участници намалява значително. Този показател намалявал при шестима души, които са имали кръвен тест след шест месеца след приключването на експеримента.

А 12-месечен експеримент показал, че средно биологичната възраст на участниците е намаляла с 2,5 години.

Предстои да бъде анализиран ефекта от инжекциите по време на специално, по-мащабно проучване.