Витамин D се свързва с много погрешни схващания, които са опасни за здравето ни. Поради тях получаваме недостатъчно количество от това изключително важно хранително вещество, което може да повлияе на благосъстоянието ни.

Колкото повече, толкова по-добре. На мнозина изглежда, че е невъзможно да се получи предозиране с витамин D. Но това не е вярно. Пренасищането с това хранително вещество може да причини отрицателни последици за здравето, а нивата на витамин D се контролират по-добре.

Слънцето е най-добрият източник на витамин D. Всъщност по-голямата част от това хранително вещество, което тялото ни произвежда чрез кожата, която попада под преките лъчи на слънцето. Безконтролните слънчеви бани обаче може да доведат до рак на кожата и броят на такива случаи непрекъснато расте. Потърсете други източници на витамин D в диетата си, вземете специални добавки.

Невъзможно е да се набави адекватно количество витамин D с храната. Има много храни, които нямат този витамин. Но в млякото съдържанието чу е достатъчно. Три порции млечни продукти дневно ще ви осигурят необходимата дневна доза витамин D. Мазните риби, яйцата и черния дроб също са добри източници.

За да получите витамин D, се нуждаете от солариум. Всъщност това абсолютно не се изисква, тъй като също е доста опасно за здравето.

В региони с мрачен климат има хронична липса на този витамин. Това не е вярно. Ако следите хранителния си режим, тогава няма да срещнете дефицит на витамин D, което показва опита на жителите на скандинавските страни, които не могат да се похвалят с голям брой слънчеви дни, пише The Health Site.