Дойде ли декември от всички радиостанции започват да звучат до втръсване едни и същи коедни песни и мелодии. Това натрапчиво повторение е особено непоносимо за служителите в магазини и други обществени места, където тези песни звучат непрекъснато. Защото могат да ги изправят пред сериозни психични проблеми.

Когато посещаваме големите търговски центрове, за да пазаруваме преди Коледа и Нова година, често чуваме познати новогодишни мелодии. Много от нас наистина ги харесват, тъй като пораждат приятни спомени. Същото не може да се каже за служителите в тези търговски центрове и други обществени места, където тази музика звучи непрекъснато в продължение на много часове.

Проучване на американски учени показало, че многократните повторения на новогодишни песни представляват значителна заплаха за психиката. Ако тази музика свири твърде силно или постоянно се повтаря, тя предизвиква силно дразнене.

Тези мелодии пораждат у хората, които са принудени да ги слушат отново и отново, неприятно усещане, че са „хванати в капан“, казва клиничният психолог Линда Блеър в интервю за WISN. Те дразнят и обикновените клиенти, тъй като им напомнят, че трябва да купуват подаръци, да се погрижат да отговорят на очакванията на други хора и да организират празниците. Някои хора реагират на звученето им с импулсивни покупки, които търговците на дребно обичат толкова много. Други просто се измъкват раздразнени от магазина, коментира Блеър.

По същата причина психолози от Обединеното кралство многократно са апелирали до лидерите на верижните магазини с молба да не измъчват служителите си с необходимостта да слушат едни и същи песни отново и отново в празничния сезон, тъй като това предизвиква мощно и упорито дразнене. На всичко отгоре това е и контрапродуктивно, защото раздразнителните продавачи правят много грешки, които струват на самия магазин.