Това твърди в статията си докторът на политическите науки в Принстънския университет и постоянен наблюдател на НВО Уйлям Енгдал. В нея той подчертава, че наскорошно признание, направено от редактора на едно от най-уважаваните професионални издания в научния свят The Lancet - доктор Ричард Хортън, шокирало научния свят. Въпреки това обаче, изказването му останало без никакво внимание от страна на международните медии.

Доктор Хортън заявил, че повечето клинични изпитания, които проверяват новите препарати, се фалшифицират редовно с цел да изкарат на пазара „чудотворните“ средства с нова цена.

Изявлението на д-р Хортън се поддържало от редица авторитетни лекари по цял свят.

Главният редактор на едно от водещите британски медицински списания Марсия Ангел заявила, че днес въобще не бива да се вярва на клиничните изпитания. Корупцията в медицинските среди, която активно се поощрява от медицинските компании, днес е придобила такива мащаби, че дори в тези среди, където не е прието да се вадят кирливите ризи, докторите просто си измиват ръцете: с какво да лекуват пациентите, ако не могат да вярват на нито една инструкция?