Между 2017 и 2018 г. 57,6% от възрастното население на САЩ са консумирали всякакъв вид хранителна добавка през предходните 30 дни, според анализ на данните от февруари, публикуван от Американския национален център за здравна статистика за контрол и превенция на заболяванията.

Доктор Суручи Мишра от Националния център за здравна статистика в Хаятсвил, Мериленд и екипът му описват последните оценки на разпространението на употребата на хранителни добавки и разглеждат тенденциите в употребата на добавки от 2007 до 2008 до 2017-2018.

Изследователите установили, че 57,6% от възрастните в САЩ на възраст над 20 години са консумирали някаква хранителна добавка през предходните 30 дни, като жените са приемали повече от мъжете (63,8 срещу 50,8%). Нарастнала е употребата на хранителни добавки с възрастта, като цяло и при двата пола, като най-висока е употребата сред жените на 60 и повече години (80,2%).

С възрастта се наблюдава увеличаване на употребата на две, три, четири или повече добавки, докато процентът на тези, които не използват никакви добавки, намалява. За всички възрастови групи най-често срещаните видове хранителни добавки са мултивитамино-минерални добавки, витамин D и омега-3 мастни киселини. Разпространението на употребата на хранителни добавки се е увеличило във всички възрастови групи от 2007 до 2008 до 2017-2018.

Високите нива на добавки могат значително да допринесат за приема на хранителни вещества в Съединените щати, като потенциално намаляват недостига на хранителни вещества, както и увеличават риска от прекомерна консумация, особено когато повече от една храна се консумира често едновременно, коментират авторите.