Повечето слънцезащитни кремове на пазара губят качествата си, когато човек освен да се препича на слънце, влиза и във  водата. Това установили учени от Северозападния университет в Чикаго.

Екипът учени подбрал топ от най-популярните марки слънцезащитни продукти, вземайки предвид указанието за мощност на SPF защитата, цената и активните съставки. На анализ били подложени над 6,5 хиляди слънцезащитни крема, лосиони и спрейове, като 65 от тях били подбрани за по-щателна проверка.

В 90% от случаите производителите посочвали широк спектър на действие, а в 60% - процентите на препаратите били маркирани като водоустойчиви.

Информацията от опаковката била първото нещо, което учените проверили. И се оказало, че 40% от тези средства не съответстват на критериите за водоустойчивост, а етикетите лъжат по повод УВ защитата.

Анализът показал, че с появата на първите капки пот или лек морски бриз, мощният крем става безполезен. Водопропускливостта на обикновения крем за защита от слънце трябва да се съхранява поне в продължение на 40 минути престой във вода, а на водоустойчивият – двойно по-дълго време, коментират учените. Но се получава така, че някои слънцезащитни кремове могат да причинят повече вреда, отколкото полза, тъй като хората се доверяват на указанията на опаковката и не се предпазват допълнително.

Отзивите на потребителите по сайтовете могат да дадат вярна представа за качеството и надежността на продукта, смятат авторите на изследването и съветват потребителите първо да се информират от там. Те отбелязват, че производителите трябва да обърнат внимание на най-търсените качества на слънцезащитните средства. А както показала анкетата, хората държат много и на аромата на крема, на това дали е мазен и доколко добре попива.

Но приоритетният критерий все пак си остава строгото спазване на стандартите за защита от УВ лъчи, което е решаващият фактор за профилактика от рак на кожата.