Много деца имат своя любима плюшена играчка, без която дори не могат да заспят! Но изследванията сочат, че подобни „любимци“ са носители на опасни бактерии! По данни от изследване на американски учени, публикувано в The Daily Mail, 80% от плюшените играчки са заразени с бактерии, предизвикващи натравяне. А в мечето на всяко четвърто дете учените открили следи от… изпражнения!

90% от децата редовно изпускат или влачат плюшените си любимци по пода. Три четвърти от тях не се изпират след боледуване на детето и затова не е учудващо, че 80% от играчките се оказали заразени със стафилококи. А почти една четвърт съдържали и колибацилоподобни, сочещи за възможно присъствие на вредни организми.

Американските лекари настояват за дезинфекция на всичко, с което детето може да влиза в тесен контакт и да взема в устата си! Плюшените мечета да се мият със специален антибактериален прах. А миенето и прането на играчките да става поотделно, за да се избегне пренасянето на заразата.

Също толкова важно е играчката да се подсуши добре, тъй като е възможно влагата да благоприятства за развитието на гъбички и така мечето да стане не само разпространител на бактерии, но и на вируси. Защото грипният вирус например може да циркулира дълго в дома. А както показва изследването, когато едно дете се разболее от грип, заболяването прихващат и всички останали членове на семейството.