Редовната употреба на флавоноиди – природни съединения в плодовете и зеленчуците, е пряко свързана с отслабването, показа ново изследване на американски учени от Харвардския университет.

Екип диетолози проучил режима на хранене със седем различни подкласа флавоноиди, базирайки се на медицинските данни на 124 хиляди мъже и жени. Така открили, че допълнителните порции флавоноиди предопределят разликата в теглото – тези, които употребявали повече флавоноиди, напълнявали по-трудно в продължение на целия 24-годишен период на изследването.

Флавоноидите имат голям потенциал, когато става дума за профилактика от затлъстяване. Това показаха и предишни изследвания, макар и всички те да са били съсредоточени върху анализ на флавоноидите в зеления чай. В този случай учените специално акцентирали върху антиоксидантите, които са концентрирани в храните – това е огромен клас антоциани, флавоноли и други родствени до тях съединения.

Базирайки се на новите данни, учените съветват мъжете и жените, загрижени за килограмите си, да оптимизират диетата си. Що се отнася до определените сортове плодове и зеленчуци, то най-полезни са боровинките и ягодите, които са основен източник на антоциани. Към тях учените добавят ябълките, крушите, черешите и портокалите, целината, тиквите и чушките.