В племето Яномами, живеещо дълбоко в джунглата на Амазонка, е открит първият случай на коронавирус. Това може да предизвика огнище, което може да унищожи цялата общностсъобщава бразилският вестник Globo.

Първият случай на COVID-19 е регистриран в група сродни индиански племена на Яномами, живеещи в джунглата на Амазонка на границите на Бразилия и Венецуела. Той бил идентифициран у 15-годишен тийнейджър, който вече е изпратен в отделението за интензивно лечение на държавна болница след оплаквания от болки в гърлото и треска. Момчето било хоспитализирано на 3 април, то имало още задух и болки в гърдите. Първоначално тестът за коронавирус се оказал отрицателен, но симптомите били много сходни с инфекцията, а повторният тест потвърдил COVID-19, пише Globo.

Яномами е най-голямата племенна група в Бразилия, която обхваща 200 села. Това е общност, отдалечена от цивилизацията, но се съобщава, че юношите трявало да се върнат в родното си село, след като в общественото училище обявили карантина. Общо 7 индианци на територията на трите амазонски щата в Бразилия вече били заразени от коронавирус. Местните експерти се притесняват, че индианската общност може да се сблъска с безпрецедентна криза.

Опасността заплашва най-вече възрастните индианци, а те са на върха на йерархичната стълба и управляват племената. Тяхната смърт може да предизвика хаос в добре функциониращите структури. За да се предотврати това, възрастните членове на някои племена се разделят на малки групи и се самоизолират. Съплеменниците им носят храна.

Яномами или Деца на Луната, както те се наричат, са народ, известен със своята войнственост и свирепост. Хората се считат за едни от най-изолираните в света, избягвайки контакт с външния свят.

По време на епидемията от свински грип, 15 души от племето в Бразилия и други 17 – във Венецуела, загинали.