Плацебото (средство без никакви лечебни свойства) действа често много по-ефективно от останалите хапчета и илачи.

Този парадокс е много добре познат в Щатите, предава ВВС. Най-често ефектът на плацебото се проявява, когато хората изпитват болкови усещания, умора, гадене или депресия. При томография на мозъка на такива пациенти, приемащи плацебо, станало ясно, че се активират участъци, способни да контролират стресово състояние и болка.

Управлението по санитарен надзор върху качеството на хранителните продукти и лекарствата - FDA, в САЩ вече изисква при разработката на нови препарати учените да отчитат и ефекта на плацебо. Заради това не тестваме само веществото, а и плацебото, без предварително да предупреждаваме на кой какво сме дали, обясняват от организацията.

Ефективността на тествания препарат се изчислява чрез сравняването на броя пациенти от подопитната и от контролната групи, почувствали подобрение. За да може препаратът да попадне в аптеките, изискването на  FDA е броят на участници в групата, получавала истинското лекарство да е значително по-голям, отколкото на групата с плацебо.

Съдейки по всичко, изискваното съотношение постепенно намалява, тъй като ефектът от плацебото се разпространява върху все по-голям брой хора, коментират експертите.

А учените твърдят, че някои разпространени препарати срещу депресия в наши дни не биха минали без повторни клинични изпитания.

Такава лекарствена политика не може да не плаши големите фармацевтични гиганти. Редица препарати вече са бракувани още на стадий клинични изпитания, нищо че разработката им струвала на компаниите над милиарди долари.