Консумацията на пилешко месо може да предизвика физически мутации в силния пол и да го вкара в женския отбор, т. е. мъжете да станат обратни. Това скандално разкритие направи вчера председателят на гилдията на главните готвачи в България Злати Карамитев по време на дискусия за вредното влияние на генномодифицираните организми. Всички пилета, родни и внос, предлагани в хранителните вериги, са бройлери. В стремежа си да постигнат бърз търговски ефект производителите ги захранват със специални изкуствени смески, натъпкани с женски хормони. Те не могат изцяло да се разградят в организма на пилетата и постъпват у хората, които ги консумират. Вследствие на това се забелязва трайна тенденция все повече мъже да добиват женски навици и маниери, мисленето им се деформира и поражда желание за смяна на пола. Макар че никой не е застрахован от подобни физически аномалии, най-уязвими са малките момченца и тийнейджърите в процеса на израстване, и особено тези, които имат неустойчива имунна система. В основата на това е не само пилешкото месо, но и генномодифицираните храни, които приемаме, убеден е г-н Карамитев. По-конкретни данни за физическите мутации той ще предостави след приключване на национален тест сред различни възрастови групи.
Българските управници се опитват да ни превърнат в опитни мишки на международните компании за производство на растителни продукти. Това заключение направиха останалите участници в дискусията. Законът за ГМО, който мина на първо четене в парламента, разрешава въвеждането на ГМО култури - тютюни, лозя, памук, маслодайна роза, пшеница, царевица, всички зеленчуци и овощни култури. Депутатите ни се оправдават, че това е изискване на Европейския съюз, което не е вярно. Главни виновници за това са хората на партиите Атака и ГЕРБ, които основно лобират за ГМО. Аз присъствах на всички комисии, обясни Илия Цонев от Научната асоциация по пчеларство. Всички останали парламентарни групи са против ГМО. Оказа се, че някои от хората в земеделската комисия дори не знаят за какво става въпрос, но гласуваха за промените под натиска на своите централи, уточни Цонев, като нарече политиците парично-модифицирани организми.
Журналистическо изследване на Independent доказва, че натискът за налагане на ГМО е световна конспирация на мощни корпорации, под влиянието на които е и Европейския съюз. Според конфиденциални документи на изданието болшинство от европейските лидери тайно подготвят безпрецедентна кампания за разпространение на генно модифицирани култури в Европа. Документите визират тайни срещи между представители на 27 правителства и разкриват планове за ускоряване на представянето на ГМ храни и бързо справяне с обществената съпротива срещу тях.
Нов доклад, публикуван през декември 2009 г. в International Journal of Biological Sciences потвърждава, че генетично модифицирана царевица предизвиква ракови заболявания и уврежда основни органи при бозайниците. В изследването са използвани три сорта генно модифицирана царевица на Monsanto. Засекретени изследвания от 2002 г. на самата компания, които обаче са стигнали до широката публика в резултат на изтичане на информация показаха пряката връзка между използването на ГМО храни и увреждания на бъбреците и черния дроб като органи, които елиминират токсините, попаднали в организма. В различна степен обаче са установени увреждания и на сърцето, жлезите с вътрешна секреция, далака и кръвоносната система.
Според противниците на ГМО се спекулира с данните за световния глад и затова е непочтено рекламирането на ГМО за преодоляването на този проблем. Експерти по качеството на храните твърдят, че това е комерсиален трик и съзнателна конспирация на няколко световни олигархични корпорации. От Гилдията на главните готвачи смятат, че България трябва да остане зона, свободна от ГМО, тъй като тя е между страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа и е ратифицирала конвенцията на ООН за това през 1996 г. Отглеждането на ГМО в защитени територии противоречи на конвенцията и силно застрашава биоразнообразието.
Според експертите ГМО са основната причина за изчезването на пчелите и пеперудите. Само в Америка пчелните семейства са намалели с една трета. Този процес вече се наблюдава и у нас. Първите сигнали за изчезнали пчели са от Лом и други селища покрай река Дунав. Ако ГМО унищожат насекомите, които опрашват растенията, то вместо да решат проблема с изхранването на населението, обричат цялото човечество на тотална продоволствена криза, както и ще имат катастрофално влияние върху биоразнообразието.
Австрийски учени са установили, че рекламираните ГМО храни снижават съществено репродуктивните способности на изследваните плъхове. Излиза, че ни готвят и тайна кастрация. Навлизането на ГМО соя е увеличила сериозно алергиите във Великобритания. Оказало се, че в нея са вкарани гени от бразилския орех, към който мнозина са чувствителни, коментира екологът Недка Инджова.
Председателят на асоциация за биологично земеделие „Екофарм" проф. Стойчо Каров предупреди, че полените на ГМО културите ще се разпространяват свободно в природата и ще изместят традиционните ни сортове маслодайна роза, пшеница, царевица, култивирани от нашите учени десетилетия наред. Защо да ги жертваме в интерес на чужди компании, пита ученият.
Лабораторията на РИОКОЗ в София е установила завишени количества от 2 процента, вместо допустимите 0,9% ГМО във вафли, колбаси и хляб.