Когато протеинът разгражда пилешките бутчета, в тялото се отделят вещества, които помагат за понижаване на високото кръвно налягане, откриха японски учени, съобщава Express.

Високото кръвно налягане създава повишено натоварване на артериите, които са отговорни за доставката на кръв от сърцето до други органи в тялото. Когато кръвното налягане се повиши и постоянно остава на високо ниво, вероятността от животозастрашаващи пристъпи, като инфаркт и инсулт, рязко се увеличава. Нарастват и рисковете от бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и съдова деменция.

Диетата може да бъде много важна за понижаване на показанията на кръвното налягане и поддържането му в нормални граници.

Изследването на японските учени показва, че протеинът в пилешките бутчета се разгражда от стомаха до по-малки протеинови компоненти, които понижават кръвното налягане. Учените обясняват, че тези малки протеини действат като АСЕ инхибитори - лекарства, предписвани за лечение на хипертония.

Хипотензивният ефект на протеина в пилешките бутчета бил потвърден в експерименти върху плъхове. Такъв протеин предизвиквал понижаване на кръвното налягане при хипертонични плъхове, което постепенно изчезнало след 24-часов период.

В резултат авторите на проекта стигнали до заключението, че „включването на супа от пилешки бутчета в диетата е ефективно средство за понижаване на кръвното налягане“.

Те обаче отбелязват, че пилешките бутчета не са в състояние да заменят приема на лекарствата за кръвното, ако те вече са предписани от лекар.