С една трета са намалели случаите от зараза с вируса на СПИН от средата на 90-те години насам. Тези данни са публикувани в ежегодния съвместен доклад на Световната здравна организация и Организацията на обединените нации. Техните експерти смятат, че пикът на пандемията на най-опасното заболяване в нашето съвремие е отминал.
А само година преди това експертите не смееха да предположат, че това е възможно.
Хронология на развитието на болестта:
1981. Регисттирани са първите случаи за заразени от СПИН сред хомосексуалисти и наркомани от Калифорния и Ню Йорк.
1982 . Откриват заболели от СПИН сред болни от хемофилия и емигранти от Хаити. Заболели има вече и в някои европейски страни.
1984. Учените идентифицират ХИВ вируса като причина за заболяването от СПИН.
1985 . ХИВ тестът се включва в анализа на кръвта.
1987. Одобрен е първият препарат за лечение на СПИН (azidothymidine).
1990. Броят на ХИВ-позитивните в света достига 8 милиона.
1996. Отбелязана е висока ефективност на комбинирани антиретровирусни медикаменти при лечението на ХИВ.
1997. Смъртността от  СПИН в развиващите се страни започва да намалява, благодарение на появата на нови медикаменти.
2001. На специална сесия на ООН са определени дългосрочни цели за борба с ХИВ / СПИН.
2002. Създаден е Глобален фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
2003. Стартира кампания на СЗО "3 / 5", чиято цел е до 2005-та година да се обезпечат с антивирусни препарати 3 милиона заразени хора.
2004. В Южна Африка започва безплатното разпространение на антиретровирусни препарати.
2007. Увеличава се продължителността на живота на болните. В света са регистринани вече почти 33 милиона заразени.
2009. Организацията на обединените нации и Световната здравна организация потвърждават официално спад в развитието на пандемията. Данните в доклада сочат, че пандемията е преминала "точка, от която няма връщане".
В африканските страни, разположени на юг от Сахара, които са най-засегнати от заболяването, през 2008 година са регистрирани с 25% по-малко случаи, отколкото предишните години. В азиатските страни, където пикът на епидемията също е в средата на 90-те, разпространението на заболяването е намаляло повече от 50%.
Въпреки забавените темпове на разпространение на заболяването, броят на ХИВ-позитивните през 2008 година е достигнал до 33.4 милиона души, се казва в доклада. Това обаче не трябва да се възприема негативно, защото причината е в по-голямата продължителност на живота на заразените, които вече се лекуват с по-ефективни антивирусни медикаменти.
Подобаващо лечение сега получават 4 милиона души по целия свят, се казва в доклада. През последните пет години този показател се е увеличил пет пъти, а по-големият достъп до лекарства срещу СПИН е помогнал да се понижи нивото на смъртност за същия период с 10%.   
Специалистите отделят голямо внимание на превенцията, като подчертават вожното значение на сексуалната просвета и безплатното раздаване на презервативи.
Имаме всички основания да смятаме, че настоящият спад е следствие от програмите за превенция на ХИВ, казва изпълнителният директор на ООН Мишел Сидибе. Въпреки това съм принуден да призная, че те не винаги намираха своя точен адресат, подчертава той. Според него важно е да се концентрират повече финансови ресурси там, където са най-нуждаещите се.
Експертът по статистика в СЗО Тиът Боерма контрира това твърдение, като подчертава, че пандемията вече е вървяла към естествения си спад. Той дава пример със Зимбабве, където процентът на разпространение на ХИВ е намалял значително, независимо от факта, че страната невинаги е получавала адекватна финансова помощ за борба с болестта.
Филип Стивънс от лондонския Център за външна политика смята, че е време да се преразгледат приоритетите. Според него мащабите на проблема съвсем не са толкова големи, както смятат от ООН. С изключение на африканските държави на юг от Сахара, в повечето останали страни СПИН не е основният проблем. Затова средствата, които досега се използваха за борба със СПИН трябва да се пренасочат за борба с други заболявания, отнемащи не по-малко човешки живота, като пневмонията, маларията, чревните инфекции.

Факти от деня

33 млн. души в света живеят с ХИВ. На всеки 12 секунди се заразява нов човек, а на всеки 16 секунди един умира.

Официално регистрираните ХИВ позитивни у нас са 1071, но се смята, че заразените от СПИН са над 4 хил. души. Половината от тях са под 30 години.
От януари до средата на ноември тази година у нас са регистрирани 133 нови лица с ХИВ инфекция срещу 112 за същия период на миналата година.
От новорегистрираните случаи през тази година 102 са мъже и 31 са жени.