Средно човек употребява по 1,3 кг кафени зърна годишно, сочи статистиката. Защо напитката е толкова популярна? В никакъв случай само защото е с приятен вкус и потиска апетита, твърдят експертите!

Наскорошно изследване за пика на синтез на хормоните в човешкия организъм показало, че е възможно да максимизираме ефективността от кафето, като го пием в определен график и така да станем още по-продуктивни.

Това е свързано с факта, че кофеинът е своеобразен наркотик, оказващ влияние на вътрешните ни биохимични процеси, коментира ученият Стивън Милър. Което означава, че трябва да го използваме като препарат, тоест стратегически, като отчитаме биоритмите в организма, за да синхронизираме пиенето с тях и така да оптимизираме ефекта. Съществува дори цяла научна дисциплина, която изучава как лекарствата си взаимодействат с нашите биоритми и тя се нарича хронофармакология, пояснява ученият.

Нашите биоритми или така наречените вътрешни циркадни часовници се контролират от зона на хипоталамуса, наречена суперхиазматично ядро (SCN). То изпълнява различни функции – да контролира цикъла „сън-бодърстване“, изразходването на енергия, баланса на захар и хомеостазата въобще.

Суперхиазматично ядро контролира и хормоните в човешкото тяло, в това число и кортизола – хормонът на стреса. В същото време употребата на кофеин предизвиква колебания в нивото на кортизола и ако кофеинът встъпи в „противофаза“ с тези показатели, ефективността му като стимулатор ще е минимална.

Имайки предвид всичко дотук, доктор Милър препоръчва като най-подходящо времето да пием кафето си между 9.30 и 11.30 сутринта.