Облеклото в леглото затруднява достъпа на въздух към кожата, което води до размножаването на бактерии, твърдят американски учени, цитирани от The Daily Mail. Лягайки да спите, особено през пролетта и лятото, трябва да се откажете от пижамите, нощниците или тениските и от всякакво долно бельо, съветват експертите.

Сънят в „както майка ни е родила“ дава възможност на всички части от тялото да дишат нормално и не позволява да се развиват каквито и да е кожни инфекции, подчертават те.

Ако тялото се намира непрекъснато в дрехи, особено такива, които са от лошо абсорбиращи тъкани и те предизвикват потене или се впиват в тялото, това създава превъзходна среда за размножаване на бактерии или гъбички, предупреждава американският гинеколог Алиса Дуек. Това на свой ред води до раздразнения по кожата и кожни инфекции. Особено актуален е проблемът за жените в менопауза, които страдат от нощно изпотяване заради топлите вълни, отбелязва Дуек.

Мъжете пък, които се надяват на потомство, не бива да спят с боксерки, предупреждава специалистът по мъжко здраве Браян Стайкснер. Това понижава качеството на спермата им, тъй като гениталиите се прегряват. За оптималния процес на производство на сперма правилният температурен режим в интимната област е много важен, подчертава той.

Мръсното бельо за сън е двойно по-опасно, тъй като може да предизвика възпалителни заболявания на пикочно-половата система, коментират експертите.