Фолиото е най-лесният и най-вкусният начин за готвене. За да направите вкусно ястие, трябва само да поставите предварително приготвените продукти във фолио и да ги увийте.

А самото ястие не изисква никакво действие - нито разбъркване, нито добавяне на вода или мазнина.

Руски лекари припомнят, че алуминият е основата на фолиото. В процеса на готвене алуминият попада в организма ни. Източници могат да бъдат също водата, козметиката, лекарствата, оцветителите, консервантите и други кухненски принадлежности.

Нормата на "консумация" на алуминий за организма ни е не повече от 40 мг. А когато печем във фолио, в храната попадат около 400 мг.

Киселата среда, която се създава от лимонов сок, оцет или майонеза, например, увеличава усвояването на алуминиевите частици в съда. А солта и подправките подсилват още повече ефекта.

Ето защо, лекарите съветват готовото ястие да се покрива с фолио, но не препоръчват фолиото да се използва за печене или за съхранение на храната.

Алуминият се смята за силен невротоксин, който може да предизвика нервност, депресия и дори увреждане на паметта. Редица проучвания показват връзката му с болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Открита е връзка на излишъкът от алуминий с промени в белите дробове, образуването на камъни в бъбреците, както и с нарушаване метаболизма на фосфор и калций.