Включването на редица храни в диетата ще помогне за подобряване на паметта, казва руският диетолог Александра Разаренова, като изброява най-важните от тях.

Авокадо. Една от петте най-здравословни храни за памет е авокадото, което е с високо съдържание на здравословни мазнини, високо съдържание на калий, фибри и антиоксиданти. Пантотеновата киселина има положителен ефект върху дълготрайната памет, а при липсата й човек се чувства уморен. Въпреки това, тези с наднормено тегло не трябва да злоупотребяват с авокадото, защото е много калорично.

Розмарин. Той е полезен за когнитивната функция и концентрацията, защото съдържа ацетилхолин, който е необходим за поддържане на мисловните процеси.

Зехтин. Редовната консумация на зехтин помага за укрепване на паметта и неутрализиране на токсините в тялото. Предписва се като ефективна профилактика срещу болестта на Алцхаймер.

Антиоксидант EGCG. Той генерира нервни и стволови клетки и има положителен ефект върху паметта Намира се в зеления чай, който е добре да пият тези, които искат да избегнат дегенеративни разстройства. L-теанинът в напитката подобрява способността за учене и цялостното представяне.

Шоколад. В шоколада, който съдържа много какао, има органични вещества, които снабдяват мозъка с кислород. Особено полезен е черният шоколад, който също помага за справяне със сънливостта и подобрява общия тонус.