Иск срещи пет производителя на слънцезащитни кремове, сред които Clarins и Bioderma, подготвила френската Асоциация на потребителите UFC-Que Choisir, след като открила „сериозни недостатъци в защитата от ултравиолетови лъчи“ в детските продукти.

UFC-Que Choisir проверила 17 слънцезащитни крема за деца с висока степен на защита (SPF от 50 до 50 +). Било установено, че пет от тях не осигуряват дори и минимална защита от ултравиолетовия спектър и не съответстват на изискванията на френските експерти и европейските власти към такива средства.

Стремейки се да осигури безопасност на потребителите и особено на децата, UFC-Que Choisir подала жалба в Парижкия съд срещу производителите. В очакване на съдебните решения, някои производители вече заявили, че са готови незабавно да изтеглят продуктите от пазара. В същото време представителят на Clarins отказал коментар, а собственикът на Bioderma се оказал недостъпен.

Друг отговорен – белгийската група Pro-Vera, създател на „организната“ марка Biosolis, преминал в контранастъпление, заявявайки, че смята да инициира насрещен съдебен иск срещу UFC-Que Choisir и нейната „абсолютно неправилна интерпретация“ на определени данни. Представители на марката заявили, че продуктите им „напълно съответстват на европейските норми“.