Рационалното и балансирано хранене е един от основните фактори, които помагат да запазим нивото на кръвната захар в нормални граници. Но още по-добре е, ако използваме в менюто си и храни, които смъкват захарта. Кои са те?

Овесена каша

Освен благотворното въздействие върху червата, овесът помага и за нормализиране на кръвната захар. Много специалисти са единни за това, че редовната употреба на овесена каша може да стане най-добрата профилактика срещу диабет. А това се случва благодарение на високото съдържание на разтворими фибри в овесените зърна.

Канела

Тази ароматна подправка помага също за смъкване на захарта в кръвта, стига редовно да я употребявате. Лекарите препоръчват да добавяте канела в кашата, йогурта, сосовете, плодовите сокове и всичко друго, за което мислите, че подхожда. В канелата има полифеноли, които понижават нивото на глюкозата в кръвта. Четвърт чаена лъжичка дневно е достатъчна, за да понижи съществено вероятността от развитие на захарен диабет.

Ядки

Ако искате контролирате нивото на кръвната си захар, яжте редовно ядки. Това могат да са орехи, кашу, фъстъци, лешници или бадеми. Всички те съдържат вещества, които забавят усвояването на глюкозата, белтъчините и мазнините. Лекарите препоръчват да употребяваме до 50 грама ядки дневно. Те са достатъчно калорични и прекалената им употреба заплашва с увеличаване на телесната маса. Което от своя страна може да стане причина за повишаване нивото на кръвната захар.

Риба и морски дарове

За понижаване нивото на захар в кръвта помагат рибата и морските дарове. Яжте риба поне два пъти седмично, препоръчват лекарите. Многобройните изследвания доказват, че рибните блюда помагат за понижаване на кръвната захар и предпазват от развитие на диабет с цели 25-30%.  Важно е обаче да не злоупотребявате с тлъстите видове риба, а да наблягате на печените и задушени рибни храни.

Броколи

Броколито е удивителен зеленчук, ползата от който е много сложно да бъде преценена. В броколито се съдържат полифеноли – веществата, влияещи на възпалителните процеси в организма и понижаващи кръвната захар. Както е известно, продължителните възпаления в организма провокират повишаване на захарта в кръвта и развитие на диабет. Редовната употреба на броколи обаче, ще ви помогне успешно да забавите този процес.