Някои смятат сладкото за вредно, други не мислят така, а трети не могат да живеят без него. В наши дни можем да чуем различни твърдения за сладкишите. Защо вярваме?

От сладко се пълнее. Учени от Университета в Ню Мексико казват, че яденето на сладко не води до наддаване на тегло - те са получили понвърждение на това в експерименти, включващи мъже и жени на средна възраст. Любителите на сладкото наддават на тегло от употребата на голям брой нискокачествени сладкиши и сладкарски изделия, съдържащи подобрители на вкуса, бакпулвер и други не натурални съставки, които влияят негативно на чревната микрофлора и вследствие това на метаболизма.

Шоколадът причинява акне. Шоколадът не влияе върху чистотата на кожата, уверяват учените. Храните с висок гликемичен индекс повишават нивото на хормона на стреса кортизол в кръвта и така насърчават появата на акне. Въпреки това шоколадът - ако съдържа високо съдържание на какаови зърна, малко мляко и захар - не вреди на кожата. Шоколадът с 60% какаови зърна и повече се счита от специалистите за почти безопасен по отношение на евентуалната поява на акне.

Мозъкът се нуждае от сладко. Може би похапването на малко шоколад в средата на работния ден наистина няма да е излишно. Мозъчните клетки се хранят с глюкоза и нейният дефицит се отразява в работата им. Проблемът е, че можете да ядете твърде много сладко незабелязано от вас. Тогава вместо желаната енергичност ще се появи сънливост и когнитивно потискане.

Шоколадът може да причини запек. Това, разбира се, е много красива причина за запек, но лекарите казват, че е възможно само в ситуация, в която човек не яде нищо друго освен шоколад. Според данните, представени на конференция на Европейската асоциация на кардиолозите, до 100 грама горчив шоколад може да се яде всеки ден без страх.

Сладкото причинява диабет. Появата на диабет тип 1 не е свързана с консумацията на сладко, това е автоимунно заболяване, което е свързано с генетични промени в клетъчните структури. По отношение на диабет тип 2 употребата на сладко може да повлияе на появата му само косвено. Развитието на този тип диабет е свързано на първо място с възпалението и натрупването на мастна тъкан.