Хладното есенно време навява тъга и се отразява на самочувствието ви? Отнесете се внимателно към тези симптоми. А вашият организъм ще ви помогне, като ви подскаже сам какви витамини не му достигат, за да се избавите от проблема.

Ето кои са петте разпространени заболявания, характерни за есента.

1.Трудно се събуждате сутрин, а през целия ден очите ви бързо се уморяват. Ноктите ви се белят.

В този случай ви е най-необходим витамин D3. Като източник на недостигащия витамин могат да ви послужат писия, скумрия, камбала – по 150 грама на ден, черен дроб от треска, растителни масла, обогатени с витамини – по 2 супени лъжици дневно, яйчен жълтък – по 2 дневно.

2. Изпитвате слабост в краката, паметта ви отслабва, ръцете ви отмаляват и често получавате сърцебиене?

Не ви достига витамин В1 (тиамин). Като източници на този витамин могат да ви послужат бирена мая, ръжен хляб, моркови, спанак, царевица – по 70-100 грама всеки ден.

3. Сънливостта ви напада, получавате световъртеж, чувствате се отпаднали?

Проблема могат да решат магнезий и витамин В6 (пиридоксин). И едното, и другото присъстват в необработения ориз, бобовите храни и граха. Достатъчно е да изяждате по 100 грама от тези храни дневно във варен вид, за да се избавите от симптомите.

4. Нито една простуда не ви подминава, изпитвате повишена чувствителност към студа, по някои участъци на крайниците ви се появяват повдигнати кожни лезии – гъша кожа, а сутрин не се събуждате отпочинали?

Необходим ви е витамин С. Най-добрите източници на витамина са киселото зеле, клюквата, морският зърнастец, касисът, шипката, пиперките, грейпфрутът и лимоните.

5. Кожата ви е суха и започва да се лющи, а ъглите на устата ви се нацепват?

Организмът ви се нуждае от витамин Р (рутин). Източници на този витамин са клюквата, цвеклото, нарът, червените боровинки, сливите. Направете избор и изяжте поне 100 грама дневно от един от продуктите.

Ако чувствате първите признаци на простуда, трябва да обърнете внимание и на такива природни антибиотици, като босилека, чесъна, лука и джинджифила. Включвайте ги в менюто си всеки ден и така ще помогнете на организма си да пребори заболяването.