Ларинксът е доста сложна структура, която е „превключвател“ между функциите на главния мозък, дихателната и храносмилателна системи, и е свързана с нашите емоции.

В същото време гласът ни е най-ефективният терапевтичен инструмент! В седемнайсети век английският философ Томас Хобс всяка нощ пеел силно, за да удължи живота си и да се подготви за красива смърт, както самият той обяснявал. И явно – ненапразно, тъй като философът умрял на почтената възраст 91 години.

Днес учените са открили тясна връзка между действието на звуковите модулации и нашата метаболитна система. Това откритие ще помогне за разработването на нови методи на лечение на различни заболявания – както психични, така и физически. Принципът на терапия ще се основава на комбинираното действие на звука и контрола на дишането.

В книгата си „Ефектът на Моцарт“ (L'effet Mozart) авторът Дон Кембъл описва как звуците са спасили живота му. След удар по главата той си направил магнитно-резонансна томография и така открил че има 3 сантиметров тромб в кръвоносен съд. Което значело, че без незабавна операция може можел всеки момент да умре.

Връщайки се вкъщи, Дон започнал тихо да пее, съсредоточавайки се върху дясната страна на главата и направлявайки натам „властта на звуците“. След няколко дни вече се чувствал по-добре, а три седмици по-късно озадачените лекари открили, че тромбът се е смалил до няколко милиметра.