Германските лекари са посочили начин за подобряване на имунитета, който не струва и стотинка и това е пеенето. Според експертите пеенето има редица положителни ефекти, независимо дали човек пее добре или лошо. Кои са те?

Укрепва имунната система. Честото пеене е начин за почти всеки да подобри функционирането на имунната система на организма, казват учените. Тази певческа черта се потвърждава от проучване на Института за музикално образование към университета Йохан Волфганг Гьоте във Франкфурт на Майн. Експертите анализирали проби от слюнката на хоровите певци и установили, че след вокален урок количеството на имуноглобулините А (протеини, които осигуряват способността на имунната система да атакува патогени) се е увеличило при хората, които са пеели. За тези, които просто са слушали музика, количеството на антителата не се е променило.

Подобрява кръвообращението. Пеенето за поне 15 минути включва дълбоко дишане, при което кислородът достига до долните части на белите дробове. Това подобрява работата им и насърчава доброто кръвообращение - органите на тялото се снабдяват по-интензивно с кръв, освен това кръвното налягане се стабилизира. По този начин пеенето се оказва прост и ефективен начин за предотвратяване на опасни нарушения на мозъка и сърцето - инфаркти, инсулти, кръвни съсиреци.

Ускорява изхвърлянето на токсини. Друг плюс за стимулиране на кръвообращението чрез пеене е ускореното елиминиране на токсините, по-активен метаболизъм и изгаряне на мазнините. 15-минутен вокал дава на тялото товар, сравним с леките спортове, обясняват учените.

Подобрява психичното здраве. Различни изследвания показват, че пеенето освобождава множество хормони (ендорфин, серотонин, допамин), които действат като подобрители на настроението. След 30 минути пеене те се допълват с окситоцин, хормонът на щастието, който обикновено се произвежда от тялото на хората в щастливи връзки. Напротив, хормоните на стреса, адреналин и кортизол, се разграждат, което намалява нервното напрежение и раздразнителността. Освен това, когато пеем, епифизната жлеза се стимулира и се освобождава мелатонин, който подобрява съня и помага за предотвратяване на рак.

Сега, когато прекарваме много време вкъщи, пеенето може да бъде една от най-полезните дейности, които не струват и стотинка. Няма значение колко добре можете да пеете. Основното нещо е да го правите възможно най-често! Ако в същото време обърнете внимание на правилното дълбоко дишане и изправена стойка - така пеенето може да се превърне в истинско лекарство за душата и тялото, обобщават учените в немското списание Freundin (Приятелка