Най-добре е да научим децата да ядат плодове с по-малко захар в тях, вместо да им даваме плодови сокове, препоръчват американски лекари от Академията по педиатрия в списание Pediatrics. Плодовият сок не бива в никакъв случай да присъства в храната на децата до една годинка, категорични са те и опровергават досегашното схващане, че на малките до годинка и половина е добре да се дават плодови сокове.

Авторите на новата препоръка смятат, че сокът не представлява никаква хранителна ценност за малките, още повече, че той съдържа много захар и е напълно лишен от фибри. Много по-добре е детето да яде истински плодове – били те пресни, в печен вид или като плодово пюре. В такъв случай бебето ще получава всички необходими витамини и микроелементи, както и фибри, без да привиква към сладкото.

Свежите плодове са много по-здравословна алтернатива от сока и за по-големите от една година деца, подчертават специалистите. Излишъкът от сок в храната може да стане причина за детско затлъстяване и кариес на млечните зъби.

Според препоръките на педиатрите, децата от една до три години трябва да получават не повече от 118 милилитра сок дневно, децата от 4 до 6 години – не повече от 177 милилитра сок дневно, а малките и подрастващите от 7 до 18 години – не повече от 237 милилитра сок дневно. Без родителите да наливат със сок от бутилки или чаши със сламка, за да съкратят контакта на съдържащата се в сока захар с млечните зъби.

Сокът в никакъв случай не е необходимата съставка за детската храна, без него може да се мине, като това в никакъв случай няма да е във вреда за здравето в която и да е възраст, при положение че детето получава пресни плодове.

Като течност към храната на бебето е най-добре да се използва майчиното мляко или негови заместители, а при по-големите деца – вода и обезмаслено мляко, препоръчват експертите.