Сигурно знаете, че макаронните изделия са вид въглехидрати и като всички въглехидрати се разграждат в стомашно-чревния тракт, след което се превръщат в прости захари. А те на свой ред рязко повишават нивото на глюкоза в кръвта.

В отговор на скока на кръвната захар организмът ни синтезира голямо количество инсулин, за да може по-бързо да върне глюкозата в кръвта обратно към нормалното състояние. Бързото повишаване нивото на кръвната захар с последващо бързо спадане често кара човек много скоро след ядене да се почувства отново гладен.

Ето защо не можем да се заситим нормално от бонбоните и тестените изделия, както и от такива продукти, като макаронните изделия, картофите, белия ориз и белия хляб. Това е причината диетолозите да съветват да наблягаме на храни, богати на фибри, които помагат за постепенното повишаване нивото на глюкозата в кръвта.

Охлаждането на макаронните изделия след сваряване обаче променя структурата им и тези прости въглехидрати се превръщат в нещо, което се нарича „устойчиво нишесте“ (Resistant Starch). Това нишесте е устойчиво към активностите на храносмилателните ферменти, работещи в червата, които бързо разграждат въглехидратите.

Затова според британски учени от университета Съри, открили тази особеност, студената паста никак не е опасна за фигурата. Един е проблемът – много хора не обичат студена храна. А какво би станало, ако затоплим макароните отново след охлаждане? Оказва се, че „устойчивото нишесте“ не се променя, уверяват експертите!