В какаото и в черния шоколад има голямо количество флавоноиди. Тези мощни антиоксиданти са способни да променят метаболизма в човешкия организъм и да защитават от стрес. Всекидневната употреба на шоколад, съдържащ минимум 70% какао, влияе положително на имунитета, открили учени от Университета Лома Линда в Калифорния.

Американските учени установили, че какаото помага за регулиране на редица вътреклетъчни сигнални пътища, участващи в активацията на Т-лимфоцитите – клетките, участващи в специфичния имунен отговор. Освен това при участниците в изследването, които всеки ден изяждали по 48 грама черен шоколад, се подобрили способността към обучение и запаметяване. Оказало се, че шоколадът влияе на експресията на гените, свързани с предаването на сигнали от невроните.

Според данни от предшестващо изследване на учени от Медицинското училище към Вашингтонския университет, храните, богати на аминокиселината триптофан, в това число и шоколадът, са полезни за червата.

Специалистите провели изследване с мишки, отгледани в стерилни условия, като въвеждали в организма им полезни бактерии  Lactobacillus reuteri. След което при мишките се появявали имунни клетки. А когато изследователите удвоили количеството триптофан в храната на животните, имунните клетки в организма им станали с около 50% повече.

Което значи, че триптофанът и Lactobacillus reuteri помагат за увеличаване броя на имунните клетки в организма. Тези клетки контролират нивото на възпаления в червата, коментират учените. Благодарение на тях намалява рискът от развитие на възпалителни заболявания в червата.

Същото се случва и с човешкия организъм, поясняват учените.