Офисните служители да работят ту седнали, ту прави, тъй като този режим не вреди на здравето им, а и подобрява настроението и съответно производителността.

Това съветват британски и австралийски учени, базирайки се на изследване, посветено на влиянието на физическата активност и седящия начин на живот върху здравето.

В изследването участвали 146 офисни служители, на повече от които осигурили ергономични работни места, позволяващи им да сменят по свое усмотрение режима си на работа с компютър като ту стоят, ту седят. Средната  възраст на участниците била 41 години, а 80% от тях били жени.

В продължение на година учените проследявали колко време участниците прекарват стоейки на работа и колко – седейки, както и за нивото на физическата им активност през деня. Те били разпитвани редовно доколко работата им ги удовлетворява, каква е успеваемостта им през деня, както и за настроението и самочувствието им.

В началото на изследването участващите прекарвали средно по 9,7 часа седнали дневно. След три месеца при работещите на редуващ се режим този показател намалял с 50 минути, след половин година – с 64 минути, а след година – с 82 минути. Освен това производителността им се повишила, заинтересоваността от работата – също, те все по-рядко се чувствали уморени в края на работния ден, а настроението и качеството на съня им се повишили.

Резултатите от изследването са публикувани в списание The BMJ.