Една трета от живота на възрастния човек преминава в работата. Мислим си, че съвременният офис има всичко необходимо за комфортно прекарване. Лекарите обаче бият тревога и дори искат да въведат в регистъра на заболяванията и новото, наречено „офисен синдром“.

Какво да правим, за да не загубим здравето си в службата?

Ароматни дихания

Ароматите за офиса помагат за създаване на комфортна обстановка.

За снемане на стреса и напрежението в края на работния ден и на седмицата съдействат ароматните цитрусовите плодове, подправките (кориандър, босилек, мента) и някои борови миризми (кедър, смърч).

За повишаване на работоспособността са подходящи миризмата на лимон, лавандула, канела, ванилия, кипарис и грейпфрут.

При умствено натоварване се препоръчват аромати, подобряващи дейността на главния мозък, като жасмин, джинджифил, чаено дърво, хвойна.

Ако имате нужда да си отдъхнете и възстановите силите си след мозъчна атака, полезни ще се окажат ароматите на смирна, мента, хвойна, бергамот.

За създаването на приятна работна атмосфера пък ще ви помогне аромалампа. В нея се добавят няколко капки етерично масло, чието количество се определя от размерите на помещението – по 1-2 капки на 5 кубически метра 5 м2.

Действието на ароматите било доказано на практика. За тази цел учениците на един от френските университети по времето на писмен изпит по математика били разделени на две групи. Тези, които пишели работата си в „ароматна“ аудитория, нервничели с 20-30% по-малко, а резултатите от работата им се оказали с 15% по-високи от тези на съкурсниците им от обикновената стая.

Живот “по вода“

Един от най-често срещаните проблеми в съвременните офиси е сухият въздух. Заради него кожата се лющи, става раздразнена и стегната. Липсата на нормален микроклимат се отразява и на самочувствието и на работоспособността.

Затова помагайте на организма и го насищайте с влага отвътре – пийте не по-малко от 8 чаши вода дневно, а за да не забравяте за това, дръжте бутилката с вода на бюрото си. Носете със себе си и минерална вода и периодично пръскайте и освежавайте лицето си с нея.

Идеалният начин за решаване на проблема обаче е да поставите в офиса овлажнител на въздуха.

Дълбоки вдишвания и раздвижване

Кратък петминутен комплекс от упражнения три пъти дневно ще помогне да възстановите кръвообращението и смъкнете напрежението в мускулите след продължително седене пред компютъра. Главното е движенията да са плавни. Достатъчно е да направите няколко обръщания с главата, клякания и въртене в кръста. Вече има и специални безплатни програми, като PersFit например, която ви напомня за необходимостта да направите кратка спортна пауза, като дава и инструкции в картинки какви точно упражнения да правите.

И още една програма - Workrave, която не само напомня за спортните паузи, които трябва да направите, но и ви предупреждава, че се превишили дневната норма за стоене зад компютъра и ви е време да се отделите от компютъра за 5 минути.

Единствено спокойствие

Може ли да направиш кариера, без това да се отрази на настроението и на здравето? Възможно е, смятат експертите. Главно трябва да помните, че трудът е начин за получаване на средства, а отдихът в живота е не по-маловажен от работата.

На всеки три часа правете 15-минутно прекъсване, което да посветите на приятни занимания, нямащи нищо общо с работата. Разходете се по коридора, поговорете с колеги за любимото хоби или новия филм. Това ще ви помогне да смъкнете психичното напрежение и да се освободите от мислите си.

Специалисти от Университета в Охайо стигнали до извода, че необходимостта да работим под ръководството на „труден“ ръководител, изпитвайки постоянен стрес, може да провокира генетични изменения в имунитета, който започва да се бори с несъществуващи заболявания. А това от своя страна влияе негативно на работата на вътрешните органи и действа разрушаващо на кръвоносните съдове.

Всевиждащо око

За здравето на очите срещу компютъра трябва да работим не повече от 4 часа дневно. Не се получава? Тогава ще ви помогне специална гимнастика.

-              Фокусирайте поглед върху предмета, намиращ се на 20-30 сантиметра от вас, а след това преместете погледа си върху която и да е точка, намираща се далеч от вас – до 5 метра разстояние например, и отново фокусирайте поглед върху първия предмет. Повторете това между 5 и 7 пъти.

-              Пробвайте мислено да нарисувате с очи осмица – 8 пъти по часовниковата стрелка и още 8 пъти в обратна посока.

-              Замижете с очи колкото може по-силно и след 5 секунди ги отворете и не мигайте за 5 секунди. Повторете упражнението 5-7 пъти.

-              Мигайте бързо в продължение на 15 секунди, след което прекъснете за 5 секунди и повторете упражнението.

Ако обаче носите лещи, купете си специални овлажняващи капки, които имат препоръката, че може да се ползват едновременно с носенето на лещите.

Хляб наш насъщен

Наднорменото тегло и проблемите със стомаха са резултат от малкоподвижния начин на живот и неправилното хранене, с което злоупотребяват офисните работници. Чипсове, кроасанчета, сандвичи – всички те трябва да се заменят с пълноценен обяд. И най-важното – не се хранете директно на работното място, дори и това да е разрешено в офиса ви. Когато вниманието ви е заето с работа, може да изядете много повече, отколкото сте решили.

Затова два пъти дневно си устройвайте витаминни закуски – ябълка, круша, банан, ядки. Това ще ви помогне да се заредите с енергия. Вкусното прекъсване на работата стимулира допълнително отделяне на допамин, а мозъкът възприема това като поощрение за извършената работа.

Всичко е в наши ръце

Главният работен инструмент на служителя е компютърната мишка. Неудобно положение на ръцете и големият брой малки стереотипни движения водят до така наречения тунелен синдром, който се проявява като болка, премаляване и слабост в ръцете и китките.  Това може да се избегне с помощта на специална ергономична мишка. По време на работа с мишката  китката трябва да е на една линия с предмишницата, а лакътят трябва да се намира на бюрото. Ще ви помогне и гимнастика за ръце. Свивайте по десетина пъти палците в юмрук или правете въртене на юмруците около оста им.

Изследване с участието на 264 офисни работници показало, че 54% от тях страдат от болки във врата и горната част на гърба, като най-разпространени са болките във врата – 33% и болки в раменете – 31%. По-нататък се нареждат болките в лакътя – 11%, в предмишниците – 12% и китките – 6-7%.