Британия е най-големият производител и износител на марихуана, предназначена за медицински и научни нужди, се казва в отчет на ООН. През 2016 година в Британия е произведен 95 тона коноп, което в сравнение с предшестващата година е почти двойно повече, съобщава The Herald Scotland. На второ място в отчета е Канада – с 80,7 тона марихуана годишно.

Британия изнася 2,1 тона марихуана, което е 67,7% от обема в целия свят. За сравнение износът от Холандия е само 16,4%. Парадоксът обаче е в това, че досега британските лекари не могат да изписват свободно рецепти за медицинска марихуана – в Британия растението е все още извън закона и се смята за терапевтично безполезно.

Експертите призовават чиновниците да откликнат на пациентския натиск и разрешат медицинската марихуана и препаратите на нейна основа. От 2000 година насам в света започна разпространение на правата върху използване на марихуаната за медицински цели и изследвания. А специалистите са уверени, че тази вълна вече не може да бъде спряна.