Как възрастните хора да поддържат мускулна маса, която има тенденция да се свива със стареене на тялото откриха британски учени от Бирмингам и Дънди. Експертите признават, че редите тренировки помагат за поддържане на мускулите в добра форма, но те не са достъпни за всички пенсионери, за които учените са се опитали да намерят алтернатива.

Те открили какво тонизира мускулите на клетъчно ниво. Фокусът им бил върху митохондриите - клетъчни енергийни станции. Тези клетъчни елементи се обновяват непрекъснато, но с възрастта процесът на обновяване става по-труден. В резултат на това продуктите от разпада на митохондриите се натрупват, но не се подновява или старите, не функциониращи митохондрии просто не се изхвърлят. Резултатът е отслабване на мускулната функция.

Експертите са установили какво стимулира разрушаването на изразходваните митохондрии. Механизмът се основаваше на AMP-активирани протеинкиназни молекули, чиято активност се увеличава по време на спорт. И за щастие има лекарства, които влияят на АМФ-активираната протеин киназа. Преди това те бяха успешно тествани срещу диабет тип 2.