Хроничното възпаление, както е известно, спомага за развитието и прогресирането на редица заболявания, в това число и на някои форми на рака.

Както твърдят учени от онкологичния неучен център Фред Хътчинсън (Fred Hutchinson Cancer Research Center), смъкването на телесната маса намалява възпалението и по този начин се превръща в още един механизъм за понижаване на риска от развитие на тумори.

В същото време поддържането на оптимум ниво на витамин D ще помогне за намаляване на напрежението, което може да се смята за важно допълнение към профилактичните методи, смъкващи риска от развитие на рак.

Възпалението се появява тогава, когато организмът е подложен на въздействието на патогени като бактерии или вируси. Наднорменото тегло или затлъстяването обаче, също водят до хронично възпаление на организма. Това се случва, защото мастната тъкан непрекъснато произвежда цитокини – молекули, които обикновено присъстват само за кратко във времето, когато организмът примерно се бори с инфекциите. Смята се, че това състояние е канцерогенно, тоест стимулира ръста на раковите клетки.

Съществуват също и свидетелства за това, че увеличаването на телесната маса „размива“ витамин D за сметка на депозирането му в мастната тъкан, съобщава списание Cancer Prevention Research.