Протакането (прокрастинация) е вредно за здравето на учениците и може да доведе до неблагоприятни последици за психическото и физическото здраве. До този извод са стигнали шведски учени от Каролинския институт, университета в Упсала и университета София-Хамет, които са публикуват резултатите от научната си работа в списанието JAMA Network Open.

Прокрастинацията (на английски: procrastination (задържане, отлагане), на латински: procrastinatus: pro- (вместо напред) и crastinus (утре)) – понятие в психологията, обозначаващо склонността към постоянно „отлагане за после“ на неприятните мисли, дела, задачи.

Кохортното проучване, което включвало 3525 студенти, е проведено от 19 август 2019 г. до 15 декември 2021 г. Доброволците оценявали собственото си ниво на отлагане по пет елемента, оценявайки всеки елемент по петобална скала, което дава общ резултат от 5 до 25.

След девет месеца проследяване били идентифицирани 16 различни здравни резултати, докладвани от пациентите.

Те включват проблеми с психичното здраве, включително симптоми на депресия, тревожност и стрес; инвалидизиращи болки във врата, горната и долната част на гърба, горните и долните крайници; нездравословен начин на живот (лошо качество на съня, липса на физическа активност, употреба на тютюн, канабис, алкохол и пропускане на закуска); психосоциални здравни фактори (самота и икономически затруднения) и общо здраве.

Средният резултат за отлагане е 12,9, а увеличението с една точка се свързва с по-високи средни нива на депресия, тревожност и стрес, съобщават изследователите.

В същото време рискът от инвалидизираща болка в горните крайници се увеличил с 1,27 пъти, лошото качество на съня - с 1,09 пъти, липсата на физическа активност и самота - с 1,07 пъти и икономическите затруднения - с 1,15 пъти.

Тъй като отлагането е често срещано сред студентите, авторите казват, че тези открития може да са важни за по-доброто разбиране на факторите за здравето на студентите.