Защо и по какъв начин змиите отделят отровата си? Нови технологии помогнали на американски и британски учени да узнаят механизма, като дефинирали повече от 20 гена. Ако тези гени се изявят, значи змията ще се снабди с отровните токсини.

Изводите са направени на основата на усърден сравнителен анализ на група свързани гени на бирмански питон. Екипът учени от Тексаския университет и техни колеги от Ливърпулското училище за тропически заболявания получили сходни на така наречените токсични семейства гени в различни клетки на тъканите на питона – в слюнните жлези, в главния мозък, в черния дроб, в стомаха и прочее. Тези резултати говорят много за синтеза и метаболизма на отровата, обясняват учените.

Резултатите от изследването им говорят за това, че високо токсичните белтъци на отровата са еволюционно близки до белтъците от нетоксични гени, които имат други задачи в организма. Такива, като регулиране на клетъчните функции или смилане на храната. Изглежда че тази еволюция е избрала какви гени трябва да се превърнат в отровни и те са се развивали независимо в няколко различни вида влечуги, обяснява професорът по биология от университета в Северно Колорадо Стивън МакКейси.

Досега традиционната теория за еволюцията говори за това, че системата за генериране на токсините се е развивала в една точка за всички влечуги.

Разгадаването на еволюцията и метаболизма на отровата в организма на влечугите ще помогне за разработването на по-ефективни противоотрови и серуми, надяват се учените.