Британски учени от Ексетърския университет откриха съединения, способни да обърнат стареенето, съобщава Medical Express.

Учените провели изследване върху ендотелни клетки, като анализирали влиянието на съединения, прицелно въздействащи на митохондриите – „енергийните станции“ на клетките. Те се интересували от механизмите за подмладяване на митохондриите.

Изследването позволило да се разграничат два фактора на снаждане, играещи важна роля за стареенето на клетките. Всеки ген може да произвежда повече от един продукт. И факторите на снаждане приемат решение какъв именно продукт трябва да се произведе.

Експерименталните съединения въздействат на два фактора на срастване - SRSF2 или HNRNPD. Те определят как и защо клетките се променят с възрастта. Били тествани три съединения (AP39, AP123 и RT01), всяко от които съкращавало броя на старите клетки с 40-50%.

Съединенията селективно доставят сероводород в митохондриите на клетките и помагат на старите или увредени клетки да генерират енергия, необходима за оцеляване и съкращаване на признаците на стареене. Веществата осигуряват на митохондриите алтернативно гориво, помагайки им да функционират нормално.