Дори ако активно се опитваме да запомним нещо, мозъкът блокира изпращането на тези спомени към работната памет, тъй като предварително има предчувствие, че вече няма да имаме нужда от тях. Това откритие е направено от китайски изследователи от Джъдзянски университет, чиято статия е публикувана в списание Science Advances.

Учените провели серия от експерименти, в които участниците, били помолени да съсредоточат вниманието си върху определени елементи от различни обекти, игнорирайки другите детайли, например само върху техния цвят, без да обръщат внимание на формата. След това учените проверили какво си спомнят участниците. В други експерименти участниците трябвало да обърнат внимание на специфична особеност в множество обекти с различни форми или на промени в цвета и формата на подобни обекти. Участниците в експериментите са били доброволци на различна възраст, които били обединени в различни по големина групи.

Изглежда, че човек трябва по-добре да запомни характерните черти на обекти или събития, върху които е съсредоточил вниманието си, така че по-късно да ги запомни по-лесно, коментират изследователите. Въпреки това, както показали резултатите от проучването, това далеч не винаги е било така - участниците постоянно се разсейвали от неща, които им било казано да игнорират, и забравяли върху какво са били насърчавани да се съсредоточат.

Както предполагат учените, мозъкът подсъзнателно филтрира част от моментно полезна, но „еднократна“ информация (например временна парола за влизане в банково приложение), която активно се опитваме да запомним, тъй като предварително предвижда, че тя вече няма да има нужда.