Нов начин да превърнат човешките стволови клетки в клетки, произвеждащи инсулин, откриха американски учени от Вашингтонския университет, според които това ще помогне за преодоляване на сложни форми на диабет, съобщава Science Alert.

Изследователите са установили начин да принудят плюрипотентните клетки, които могат да се превърнат във всяка телесна тъкан, да се трансформират в бета клетки на панкреаса, които произвеждат инсулин. Когато модифицираните клетки били трансплантирани в мишки с тежък диабет, състоянието на животните бързо се подобрило. В рамките на две седмици нивото на глюкоза в кръвта на гризачите се нормализирало и останало ниско в продължение на много месеци.

Новият метод намалява броя на страничните клетки от други видове, образувани от плюрипотентни клетки. Заедно с бета клетките често се образуват други клетки на панкреаса и черния дроб, които не са вредни, но не играят роля в контрола на глюкозата и ограничават терапевтичния ефект на стволовите клетки.

Резултатите от работата ще помогнат за разработването на ефективно лечение на диабет в бъдеще, ако експериментите се възпроизвеждат успешно с участието на хора, надяват се учените.