Екип учени от Държавния университет в Южна Дакота изследвали и описали към семейство Orthomyxovirdae грипен вирус D. Без паника, предупреждават изследователите - той е признат за непатогенен за човека!

За основен резервоар на възбудителя на грип D е признат едрият рогат добитък, въпреки че скоро той бил изолиран и от болни свине. Негови антитела били идентифицирани и в кръвни образци на овце и кози, но вирусът не заразявал домашните  птици.

Учените се опитват окончателно да определят в крайна сметка дали грип D, който има 50 процентна прилика с възбудителя на човешкия грип С, е опасен за хората.

От научна гледна точка е много интересно да работим със съвършено нов вирус. Не бива да забравяме и за риска от мутации – при „кръстосване“ с човешки вирус той може с времето да образува нов щам, който вече да представлява голяма опасност и за хората, обясняват учените в ScienceDaily.

Засега обаче вирусолозите не са доказали, че този възбудител може да има патогенно действие върху човека. Учените показали, че грип D се разпространява само чрез непосредствен контакт и доказали, че като модел за изучаването му могат да се ползват морски свинчета.