Ново пробивно проучване дава възможност да се диагностицира рак с помощта на обикновен кръвен тест. Това може да бъде повратен момент в онкологията.

Група учени от САЩ, Индия и Обединеното кралство представиха клинични доказателства, че с помощта на иновативен кръвен тест може да се открие натрупването на ракови клетки при пациенти без симптоми, пише Press Wire.

Това е неинвазивен (нехирургичен) и изключително надежден тест, който опростява откриването на тумори, което прави този процес по-бърз и по-евтин. Очаква се търговското използване на теста да започне в близко бъдеще.

Това е първото проучване, оценяващо наличието на циркулиращи туморна КЛЕТКИ при повече от 16 хиляди души. Изследването показва, че ракът може да бъде открит и по този начин. В ранните етапи на раковия процес туморни клетки се откъсват от тумора  и навлизат в кръвта. От кръвта те могат да бъдат внимателно изолирани и изследвани. При здрави хора такива злокачествени клетки не се откриват. Техниката успява от 100 милиона клетки  да изолира няколкостотин злокачествени клетки. 

Тестът е ценен защото чрез него могат да се откриват тумори в много ранен стадий, които с обикновените методи - рентген, биопсия - не се откриват. В направеното изследване е установено, че при всички болни с рак тестът е бил положителен.

Изтъква се, че е от особено значение туморите да бъдат открити при хора с рак, които все още нямат никакви оплаквания. Именно при тях новият кръвен тест ще даде ценна и навременна информация. При тези безсимптомни болни заболяването е в ранен стадий, а прогнозата е благоприятна и вероятността за пълна ремисия е максимална.

За съжаление при повечето пациенти с напреднали тумори лечението е трудно, а преживяемостта е сравнително кратка - от няколко месеца до  няколко години.

Текстът е редактиран от нашият медицински редактор проф. Красимира Икономова