Причината за наднорменото тегло и затлъстяването може да бъде неочакван на пръв поглед фактор - недостатъчно количество калций, консумиран от човек. Това откриха канадски изследователи от Университета Лавал в Квебек.

Количеството калций, получено от тялото, може да бъде решаващо, когато става въпрос за телесно тегло - загуба на килограми или затлъстяване, установили канадските учени. Мащабното им проучване разкрило интересен модел - оказало се, че жените, които имат дефицит на калций, са склонни да имат излишна телесна мазнина.

Изследователите установили още, че човешкият мозък е чувствителен към нивата на калций - при липса на минерала, невроните дават сигнали, които насърчават човек да консумира повече храна за попълване на важни запаси от микроелементи. По този начин теглото може да се увеличи, концентрацията на холестерол в кръвта се повишава, рискът от метаболитни и сърдечни нарушения нараства.

Учените съветват тези, които искат да отслабнат и да се предпазят от наддаване на тегло, да добавят към диетата си повече млечни продукти, включително извара и сирене. Тези храни са много добри източници на калций.