Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего са открили, че химичният инхибитор K777 отслабва способността на коронавируса да инфектира клетъчните линии, като блокира човешкия ензим катепсин L, пише The Hindustan Times.

Откритието е направено по време на търсенето на лек за болестта на Шагас или американска трипанозома - тропическа паразитна болест. Това е инфекция, причинена от паразита Trypanosoma cruzi, който произвежда ензим, наречен cruzain, който насърчава размножаването на паразити и им помага да се скрият от имунитета на гостоприемника. Има търсене на инхибитори на cruzain и досега K777 се счита за един от най-ефективните.

По-късно става известно, че новият коронавирус не може да скачи и да зарази човешките клетки, ако човешкият ензим катепсин L не разгражда протеина на вируса. Оказа се, че катепсинът L изглежда и действа като крузайн.

Тестовете показали, че ниските концентрации на K777 инхибират катепсин L, който може да отслаби способността на SARS-CoV-2 да заразява. Освен това инхибиторът е работил най-добре с белодробни клетки, произвеждайки относително големи количества катепсин L.

Съобщава се, че Selva Therapeutics, частна биотехнологична компания, е получила лиценз за K777 от Калифорнийския университет. Проведени са тестове при животни и хора с помощта на експериментален инхибитор. Предварителни резултати сочат, че лекарството всъщност предотвратява увреждането на белите дробове. Клиничните изпитвания ще продължат по-късно тази година.